23 Ağustos 2016 Salı

Krakow'da gezilecek, görülecek yerler


Krakow Polonya’nın eski başkenti ve 2. büyük kenti. Her köşesi tarih kokan bir şehir. Polonyanın turistik bakımdan en popüler şehri konumunda. Krakow’u sizin için gezdik..
Krakow'da ki at arabaları
Eski Şehir merkezinde hemen hemen her noktada karşilaşabileceğiniz at arabalari var. Çok güzel bir şekilde dekore edilmiş arabalar özenle süslenmiş iki at tarafından çekiliyor. Biraz pahalı ama Krakow’a gitmişken kesinlikle bir tur binilmeli. 15 dakikalık tur 35 Dolar 
civarında. Krakow Mariacki Kilisesi önünde bekliyorlar. Hemen tekstilciler çarşısının yanında.

 Krakow Meryemana Katedrali ve Tekstilciler çarşısı

Eski şehir merkezi çok büyüleyici. 13. yüzyıla tarihlenen merkez avrupanın en büyük eski şehir merkezi. Büyüklüğü 40.000 m2. Tam ortasında tekstilciler çarşısı var. Ayrıca eski belediye binası kulesi görülmeye değer.
Krakow Belediye Binası Kulesi
Krakow Belediye Binası önündeki heykel
Krakow tam bir sanat şehri. Her köşede sanat eserleri görmek mümkün. Polonya'nın sanat merkezi. Birçok tiyatrosu var. Ayrica eski şehir merkezinde belediye tarafından çok sayıda sanatsal faaliyet organize edilmekte. 
Eski şehir merkezinin etrafı restoranlarla çevrili. Polonya mutfağı ve dünya mutfaklarından bir çok lezzeti tatmak mümkün. 
Mariacki Kilisesi'nin hemen arkasında, Amerika ve Almanya Konsolosluklarının olduğu sokakta Maly Rynek denilen küçük pazar yeri mevcut. Burada serinlemek için Bierhalle'de elma dilim patates ile bir bira içebilirsiniz. Garsonlar geleneksel kıyafetler ile sizi karşılıyor ve çok hoş bir atmosferi var. 
Maly Rynek Bierhalle
Floarianski Sokağı Krakow'un belki de en ünlü caddesi. Uzun bir sokak değil. Sokak, ortaçağda şehre giriş kapılarından biri olan Florianska Kapısına çıkıyor. Kapı gerçekten görkemli. Sağ ve sol tarafında şehir surlarının kalıntılarını görebiliyorsunuz. Kapıyı geçince Barbakan suru karşınızda. 130 tane okçu penceresi olan bu sur, şehrin ilk savunma kanadını oluşturuyormuş. Bu sur ile şehrin ana suru arasında nehir akıyormuş.

Floarianska Kapısı

Barbakan Suru
1370'den 1793'e kadar Krakow Polonya'nın başkentliğini yapmış. Wawel Kale ve sarayı da Polonya'nın yönetim merkezi olmuş. 2. Dünya savaşı Nazi Almanyasında Wawel sarayı Polonya'dan sorumlu Alman Generaller tarafından kullanılmış. Kale'ye ve içindeki Krakow Katedrali'ne giriş ücretsiz ancak saray kısmına girmek isterseniz ücret ödemeniz gerekiyor. Ayrıca Krakow'a adını veren Cracus'un öldürdüğüne inanılan Ejderhanın inini de ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Wawel Sarayı


Krakow 2. Dünya savaşında Nazi Almanyası'nda çok acılar çekmiş bir şehir. En büyük gettolardan biri bu şehirde kurulmuş. Yahudi mahallesi olan Kazimierz boşaltılıp, Podgorze'ye Vistula nehrinin kuzeyin Oscar Schindler'in fabrikasına yakın bir bölgeye getto kurulup, yahudiler buraya yerleştirilmiş. Krakow'a gidip de buraları görmemek kesinlikle olmaz!
Savaştan önce 65000 olan yahudi nüfusu, şu an 300 lerde. Kazimierz eski dokusunu korumuş, sokaklarında gezerken hala Geleneksel kıyafetli Ortodoks Yahudi inancına sahip kişileri görmek mümkün.
Eski Sinagog müze olarak kullanılmakta. Sinagoğun hemen önünde, savaş sırasında kurşuna dizilen 30 Polonyalı gencin anıtı bulunuyor. Eski Sinagog'un olduğu meydanın etrafında çok sayıda restoran var. Ariel Restorant'ında biftek yemenizi şiddetle tavsiye ederim. Akşamları canlı müzik de yapıyorlar. Akşamları bu meydan çok keyifli. 
Kazimierz küçük bir mahalle. Ara sokaklarını keşfe dalmak harika. Her köşesinde ayrı bir tarihi mekan. Savaş yıllarında burada Naziler tarafından yapılan insanlık dışı cinayetler insanın içini ürpertiyor. Ama şu an heryer huzur dolu ve bu insanın geleceğe umutla bakmasını sağlıyor.
Eğer meydanda yemek yemek istemezseniz size Izaak sokağında bulunan Warsztat'ı şiddetle tavsiye ederim. Fiyatları uygun,yemekler harika. Ben Ispanaklı, kremalı makarna yedim, inanılmazdı.
Bu restoranın diğer köşesinde de meşhur Zapianka satılan eski pazar yeri var. Zapianka bizim pide tarzı bir yiyecek. 15-20 dakika sıra bekleyebilirsiniz.
Eski Sinagog
Tabi ki Karzimier'e gelip ev yapımı dondurma yemeden olmaz. Krakow'un belki de en meşhur dondurmacısı. Önünde sıra olabiliyor. Kendi tarifleri ile yaptıkları dondurma denemeye değer.
Dondurmacı
Dondurmacının olduğu ana caddeden Vistula nehrine doğru giderseniz, yol sizi Podgorze'ye götürür. Burasi Naziler döneminde Getto yapılan yer. Ana meydanda Nazi Almanyasında hayatını kaybedenler için bir anıt yapılmış. Ayrıca hemen komşu caddede Getto duvar kalıntısının da fotografını çekebilirsiniz. Oskar Schindler'in fabrikası ise buraya çok yakın. Müzeye çevrilmiş fabrikada bilet sırası olabiliyor. Belirli bir kişi sayısına ulaştıklarında, içeriden çıkan kişileri beklemeniz gerekiyor. Yoğunluğu önlemek adına çıkan kişi sayısına göre bilet veriliyor. Ekranlarda içeride kaç kişi var, kaç bilet müsait görebiliyorsunuz.
Soykırım Anıtı

Krakow Getto Duvar Kalıntısı

Krakow ve Karzimierz'i gezdiniz. Akşam bir yorgunluk atayım, hoş bir mekanda yemek yiyeyim, Krakow'da turist olmayan, gerçek Krakow'luların gittiği bir yerde yemek yiyeyim, birşeyler içeyim diyorsanız, Dolnych Mylnow 10 numaradaki, eski fabrikadan bozma mekanları şiddetle tavsiye ederim. Krakow Eski şehir merkezine çok yakın, yürüme mesafesinde ve harika bir atmosfere sahip. Fiyatlar uygun, yemekler muhteşem.
Fabrikadan bozma restoran

Krakow Sokakları
Krakow ve Kazimierz'i isterseniz bisikletle de gezmek mümkün. Sw.Anny sokağı 4 numarada, eski Belediye Bina Kulesine çok yakın bir bisikletçi var. Günlük kiralarsanız 50 zloty, saatlik 9 zloty. Ayrıca çocuk koltuğu gerekirse o da var. Günlük 5 zloty veya saatlik 3 zloty ekstra ödeme yapıyorsunuz.
Herkese bol seyahatler...























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder